Choose another country or region to see content specific to your location.

Mediu

Mediu

Cu problemele de mediu se confrunta fiecare dintre noi:

Schimbarile climatice constituie cea mai mare provocare privind mediul cu care se confrunta lumea in zilele noastre. Cresterea temperaturii globale va aduce modificari ale modelelor meteorologice, crescind nivelul marilor si oceanelor si crescind frecventa si intensitatea evenimentelor atmosferice extreme. Efectele vor fi resimtite pe toata planeta si s-ar putea sa apara probleme deosebit de grave pentru oamenii care locuiesc in regiunile care sint in mod particular vulnerabile la schimbari.

Schimbarile climaterice reprezinta o provocare semnificativa pentru comunitatea internationala. Sint insa oportunitati enorme daca sintem dispusi sa luam masuri.

Efectul de seră

O parte din energia emisa de soare este captata de atmosfera noastra dupa care este reflectata catre spatiu. Acest proces natural se numeste efect de sera din cauza atmosferei care se comporta ca un perete de sticla. Acesta permite radiatiilor solare sa intre mentinind caldura in interior.

Gazele care fac ca efectul de sera sa aiba loc sint in special vaporii de apa si bioxid de carbon. Cum oamenii emit in atmosfera tot mai mult bioxid de carbon si alte gaze, efectul de sera devine tot mai puternic. Astfel clima se schimba nenatural.

Schimbarile climaterice sint cele mai serioase amenintari la adresa mediului cu care se confrunta lumea astazi. Impactul va fi resimtit pe tot pamintul. Cresterea nivelului marilor si oceanelor va pune in pericol existenta multor state insulare si implicit viata a milioane de oameni. Temperaturile crescute, seceta si inundatiile vor afecta sanatatea oamenilor si modul de viata, cauzind pierderea ireversibila a multor specii de plante si animale.

Impacturi principale

Trebuie sa incercam sa reducem emisiile de gaze care genereaza efectul de sera, acestea generand schimbari climatice care vor afecta mediul inconjurator, economia si societatea, inclusiv:

  • Creșterea nivelului mărilor și oceanelor
  • Inundațiile în țările sărace
  • Lipsa de hrană și bolile
  • Secete accentuate
  • Pierderea pădurilor tropicale
Reciclarea deșeurilor

Definitii: deseurile sint orice substanta sau obiect de care detinatorul se debaraseaza, intentioneaza, sau este nevoit sa se debaraseze.

Reciclarea este trecerea printr-un nou ciclu de productie, repetarea unui proces, refolosirea sau reinnoirea.

Deseurile contribuie la schimbarile climaterice. Anual producem aproximativ 100 de milioane de tone de deseuri casnice, comerciale si industriale. Din nefericire majoritatea sfirsesc in pamint unde genereaza metan, un gaz cu puternic efect de sera.

Luarea unor masuri privind deseurile este esentiala, atita vreme cit consumam resursele naturale intr-un ritm nesustenabil, contribuind astfel inutil la schimbarile climaterice.

Reciclarea materialelor plastice, a sticlei, a metalului, a aluminiului, hirtiei si a celorlalte materiale poate fi usoara, fiind necesara doar o mai mare atentie si timp.